SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Proboljšanje uvjeta u Kasi i osvrt na "pljačku" drugih sindikata na potrebi i osjećaju solidarnosti

Broj: SPS-01-02/17-2019.
Zagreb, 2. 3. 2019. godine

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
SVIM USTROJSTVENIM JEDINICAMA
- članovima sindikata -

 

PREDMET: KASA UZAJAMNE POMOĆI,
- promjena Pravilnika KUP-a – povećanje iznosa pozajmica i uloga, prijenos uloga iz drugih sindikata i smanjenje roka za pozajmicu u omjeru 1:3 s 12 na 6 mjeseci,
- obavijest, dostavlja se.-

 

Poštovane kolegice i kolege,
Na XIV. sjednici Predsjedništvo Sindikata policijskih službenika donijelo je novi Pravilnik o Kasi uzajamne pomoći kojim su uvedene nove pogodnosti u Kasi uzajamne pomoći (u daljnjem tekstu: Kasa):

- ulog je povećan s maksimalnog iznosa od 500,00 kuna na 1.000,00 kuna,
- pozajmica koja ne ovisi o ušteđenom ulogu i omjeru povećana je s 3.000,00 kuna na 6.000,00 kuna i moguće ju je dobiti odmah po upisu u Kasu,
- povećan je maksimalni iznos pozajmice s 24.000,00 kuna na 36.000,00 kuna,
- dozvoljen je prijenos uloga iz drugih sindikata pod određenim uvjetima,
- ukinut je omjer 1:2,5 za dobivanje pozajmice, dok je za omjer 1:3 smanjen rok s 12 na 6 mjeseci.

Također smo zbog neodgovornih članova postrožili kriterije povrata pozajmice i propisali da je član kojem se ne obustavi rata pozajmice s plaće, bez obzira na razloge, dužan odmah samostalno uplatiti ratu potraživanja na žiroračun Kase, a nakon tri neplaćene rate pokreće se postupak prisilne naplate temeljem dostavljene bjanko mjenice i isključuje ga se iz Kase. Na ovu rigoroznu mjeru odlučili smo se iz jednostavnog razloga jer ovaj Sindikat ne uzima nikakve izmišljene naknade i troškove i jer novac u Kasi nije naš novac već novac fonda solidarnosti njegovih članova i ne možemo dozvoliti neodgovorno ponašanje pojedinaca na račun i štetu drugih.

Isto tako smatramo da je važno istaknuti da u našoj Kasi nema IZMIŠLJENIH TROŠKOVA KAO U DRUGIM SINDIKATIMA poput:

- ČLANARINE jer plaćate članarinu sindikatu, a Kasa je fond solidarnosti članova sindikata, a ne banke ili drugog tijela,
- tzv. “POSMRTNE PRIPOMOĆI” ili kako to već nazivaju neki sindikati, a koja nema veze sa stvarnom posmrtnom pripomoći već se radi isključivo o dodatnoj zaradi na svojim članovima pod krinkom brige za svoje članove,

- UPISNINE jer član plaća članarinu sindikatu i čemu još onda upisnina kada ste već upisani u sindikat i imate pravo biti članom Kase temeljem članstva u sindikatu,

- NAKNADE ZA POVRAT UŠTEĐENOG NOVCA jer smatramo da je to protuzakonito i da se neki sindikati ozbiljno poigravaju s financijskim poslovanjem. Ako ste se odrekli kamate na štednju u banci za svoj novac u svrhu pomoći kolegama iz solidarnosti i umjesto da dajte taj novac u banku dajete ga u fond solidarnosti sindikata čiji je sindikat samo „servis“, a ne vlasnik, s kojim pravom vam taj sindikat uzima na kraju naknadu kada želite svoj novac nazad? On je taj novac plasirao dalje u pozajmice i uzimao kojekakve izmišljene naknade i na njemu zarađivao i umjesto da se zahvali na tome što ste podržali taj fond solidarnosti i svojim doprinosom bitno doprinijeli da on jača i funkcionira on vam za to još zahvaljuje s naplatom izmišljene naknade za koju se postavlja pitanje da li je zakonita ?!

- MANIPULATIVNOG TROŠKA koji je najveći izvor prihoda i s kojim se manipulira kod preklapanja pozajmica pa se na određeni iznos naplaćuju dupli postotci na već naplaćene naknade odnosno naknadu na naknadu i postavlja se pitanje također da li je i to zakonito?! Na navedenim naknadama neki sindikati zarađuju na vama milijune kuna godišnje, jer ako smo kao novi sindikat koji nema nikakve dodatne izvore prihoda (donacije od države i drugih pravnih i fizičkih osoba, dobiti od ugovora s tvrtkama zbog poslovne suradnje i sl.) u 2018. godini imali trošak rada Kase u iznosu od 1.188,81 kuna (720 kuna naknade banci za vođenje računa odnosno 60 kuna/mjesečno te po ulaznim transakcijama 0,60 kuna, a po izlaznim 1,90 kuna prema dugoj banci i 1,00 kuna prema RBA banci) na 249 pozajmica dodijeljenih u iznosu 1.059.250,00 kuna kako je onda moguće da neki giganti od sindikata to ne mogu i trebaju im milijuni kuna godišnje da bi mogli financirati rad Kase?!

Naš rad je transparentan i javan, a sa stavom da ne odstupamo niti „milimetra“ od Pravilnika KUP-a smo osigurali redovnu isplatu svakome i to istoga dana kada je dostavio u sindikat zahtjev za pozajmicu i to činimo i dalje. U tome uspijevamo isključivo zato jer je naš stav da novac članova Kase nije naš novac već novac kolegica i kolega koji štede i preko tog fonda pomažu jedni drugima, a sindikat je samo „servis“ tog novca kojeg dodjeljuje u obliku pozajmica jedino i isključivo sukladno Pravilniku. Naš Pravilnik ne daje nikome „faraonske“ ovlasti, kao kod drugih sindikata, pa onda kod nas ne vrijede pravila ako si “nečiji” ili si “dobar” s povjerenikom ili predsjednikom dobiješ što želiš, a netko kome to pravo pripada mora čekati i ne može dobiti ono što mu pripada i s tim smo sve rekli.

Isto tako drage kolegice i kolege, ne budite ovce i ne dozvolite da Vas drugi sindikati “šišaju” kao ovce i na vama zarađuju milijune kuna pričajući vam kojekakve priče, jer ako ovako može raditi jedan “mizerni i minorni” sindikat, kako su nas neki „prvi i veliki“ nazivali, koji progresivno raste, kako to da ovo ne mogu provoditi drugi sindikat koji su brojniji i koji imaju kasu godinama u njima milijune kuna vašeg novca i milijune kuna na vama zarađenog novca.

Kratko i jasno lažu vam i debelo zarađuju na vama sa “zakonom malih brojeva” jer primjerice samo 5 kn članarine i 5 kn tzv.“ posmrtne pripomoći“ na 10.000 članova godišnje sindikat prihoduje iznos od 1.200.000,00 kn, (dobro ste pročitali, milijun i dvjesto tisuća kuna), a gdje su još ostale naknade od 5%, upisnine, naknade na povrat vašeg novca itd. Godišnji prihodi u milijunima kuna na solidarnosti i rubu zakona, zar ne? Podržavate li, drage kolegice i kolege to licemjerje, da netko na vašem osjećaju i potrebi solidarnosti zarađuje?

Stoga je jasno zašto ti sindikati odnosno “neprofitne” udruge ne podnose svojim članovima godišnja financijska izvješća, jer kako opravdati te silne milijune kuna prihoda, a još bolje, kako bi neki opravdali plaće i naknade koje daju svojim povjerenicima, silne reprezentacije i putne troškove te troškove mobitela i telefoniranja. Sasvim je jasno zašto se čelnici i povjerenici nekih sindikata na spomen ovog sindikata uzrujaju i zašto im pozli, jer do sada nitko nije niti u tragovima postavljao ovakva pitanja javno, osobito ne sindikat, jer su se prilagodili načinu rada drugih sindikata i uklopili u taj mehanizam gdje je svaki povjerenik i dužnosnik sindikata ponašao sebe i svoju korist, a one kolege koji su i postavili nezgodna pitanja bili su izbačeni iz tih sindikata ili im je rečeno da se ispišu ako nisu zadovoljni. U miru i tišini radili što su htjeli, dijelili sindikalne imunitete kome su htjeli, skrivali se iza tog imuniteta zbog kojekakvih rabota koje nemaju nikakve veze sa sindikalnim djelovanjem i izgovorenom riječju, sklapali dogovore ispod stola na štetu svojih članova, a sada im se pojavila „konkurencija“ koja im itekako smeta pa preko nekih visokih rukovoditelja igraju i igre i podmeću ljudima koji vode ovaj sindikat na najvišim razinama u Ministarstvu i Ravnateljstvu policije, ali jalov im je posao jer istinu i činjenice ne mogu sakriti, a niti sve ono što mi znamo, stoga bi im bio mudrije doživjeti „katarzu“ u svojim redovima nego ulagati silnu energiju kako bi diskreditirali rad ovog sindikata koji je javan i transparentan i činjenice koje su svima poznate.

S poštovanjem,


P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: sps@sps.com.hr
© 2016 SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA. Sva prava pridržana. Izrada: LAV studio